vrijdag 25 december 2009
een formidabel kerstfeest
vrijdag 11 december 2009
de hangende kerstman
maandag 7 december 2009
ik wil u feliciteren
vrijdag 4 december 2009
gelezen in de maand november
Maankind (Hilde Vandermeeren en Anne Westerduin) - 8+ ===
De terugkeer van Melisse (Per Nilsson) - 14+ ===
De fanfare van Heuvelbos (Henri van Daele en Klaas Verplancke) - 10+ ==
Welterusten iedereen (Edward van de Vendel en Sebastiaan Van Doninck) - 4+ ====
Toto Aroma (Roberto Piumini en Cecco Mariniello) - 7+ ==
Boem! (Mark Haddon) - 10+ ====
Binkie Buikschuiver (Jeanne Willis en Tony Ross) - 5+ ===
Het land van de grote woordfabriek (Agnès de Lestrade en Valerio Docampo) - 6+ ====
Het boek van Mannetje Koek (Lorraine Francis en Pieter Gaudesaboos) - 3+ ===
Mannetje Koek schrijft een boek (Lorraine Francis en Pieter Gaudesaboos) - 5+ ===
Ik dacht dat het ergste nog moest komen (maar dat was niet zo) (Brigitte Minne) - 13+ ===
woensdag 2 december 2009
wat moeten we met de nieuwe Gaudesaboos?
Pieter Gaudesaboos heeft samen met Lorraine Francis twee nieuwe prentenboeken gemaakt. Twee boeken rond een nieuw personage: Mannetje Koek. Perfect afzonderlijk te lezen, maar toch zijn de twee met elkaar verbonden. Wil je het volgens de regel doen, dan lees je eerst Mannetje Koek schrijft een boek en daarna Het boek van Mannetje Koek.
maandag 30 november 2009
Jan Paul Schutten jarig
Schuttens bekendste boeken zijn echter Kinderen van Amsterdam (9+, Gouden Griffel 2008) en De wraak van het spruitje (9+), twee boeken die ik helaas niet heb kunnen lezen. Het eerste omdat het om een typisch Nederlands onderwerp gaat en het tweede omdat het het boekenweekgeschenk was van de Nederlandse Kinderboekenweek, en daarom niet vast te krijgen in Vlaanderen.
mijn score:
Van wolf tot watje ====
Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden ===
vrijdag 27 november 2009
vooruit dan maar
Okée, ik ga er mee door, maar dan op mijn manier. Ik ga mezelf niet meer verplichten minstens twee keer per week iets te schrijven. Heb ik iets te vertellen, dan zal ik dat doen. Maar het probleem thuis is dat onze spruit 's morgens ontieglijk vroeg wakker wordt, waardoor we 's avonds als hij in zijn bedje ligt vaak allebei in de zetel in slaap vallen. Het bloggen schiet er dan wel eens aan in. Ik ga me niet meer in bochten wringen om dan toch iets te schrijven.
Wat je wel nog mag blijven verwachten zijn de maandlijkse lijstjes, de rubriek niet uitgelezen en af en toe een warmmakertje voor een boek dat zeker de moeite waard is.
En als iemand nog tips heeft voor een interessante rubriek, mag die het altijd laten weten.
zondag 22 november 2009
niet uitgelezen
dinsdag 17 november 2009
de top 30 vijfentwintig jaar geleden
zondag 15 november 2009
dit kon ik toch niet laten
vrijdag 13 november 2009
Floortje Zwigtman jarig
Over Schijnbewegingen (15+, Gouden Uil 2006, Gouden Zoen 2006) is al zo vaak geschreven. Met dit boek balanceert Floortje op de grens tussen jeugdliteratuur en volwassen literatuur. De opvolger Tegenspel ligt nog op mijn nachtkastje te wachten om gelezen te worden.
Maar veel liever wil ik het hebben over Wolfsroedel (14+, Gouden Uil 2003, Zilveren Zoen 2003). In de pers werd destijds vooral gediscussieerd of dit wel literatuur voor kinderen was. Het boek kreeg vaak het label 11+ opgeplakt. Laat me duidelijk zijn, Wolfsroedel is geen literatuur voor jonge kinderen, maar wie de veertien gepasseerd is, krijgt een ongemeen intrigerend boek. Wolfsroedel is een kruising tussen een historisch verhaal, een avonturenroman, een onvervalste thriller en horror. Dat maakt het voor mij tot het spannendste boek dat ik ooit gelezen heb.
Uitspraak van Floortje Zwigtman: "Ik vind het erg leuk om boeken te schrijven die in een andere tijd of een ander land spelen. Het hedendaagse Nederland ken ik te goed om het boeiend te vinden. Ik schrijf liever boeken waarbij ik zelf ook voor verrassingen kom te staan, bijvoorbeeld tijdens het onderzoek dat vooraf gaat aan het schrijven. Het graven in stapels boeken, het bezoeken van plaatsen die een rol spelen in je boek, het je helemaal inleven vind ik geloof ik nog wel het spannendste."
mijn score:
Spelregels ====
Wolfsroedel =====
Schijnbewegingen ====
donderdag 12 november 2009
balans van de boekenbeurs
zondag 8 november 2009
niet uitgelezen
donderdag 5 november 2009
gelezen in de maand oktober
Voordat jij er was (Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman) - 6+ ===
Fantasia (Geronimo Stilton) - 8+ =
Keepvogel: het diepste gat (Wouter van Reek) - 6+ ====
Wie wil er een poedel zijn, ik niet (Lauren Child) - 5+ ===
dinsdag 3 november 2009
ik lees Stilton! (slot)
donderdag 29 oktober 2009
niet uitgelezen
dinsdag 27 oktober 2009
over een aangekondigd einde... en wat er ondertussen nog gaat komen
Een van de dingen die ik elke maand met je deelde was het lijstje van wat ik had gelezen, samen met een eenvoudige quotering. Doordat de meeste boeken een score van === tot ==== kregen toebedeeld, ontstaat misschien de indruk dat ik nogal snel tevreden ben en dat het aanbod van de huidige generatie jeugdboeken over het algemeen heel goed is. Helaas is dat niet waar. Heel vaak lees ik een boek niet uit. En de reden is dikwijls dat ik vind dat er wat aan schort. En doordat ze niet zijn uitgelezen, krijgen ze ook geen beoordeling. Ik ben me ervan bewust dat ik daardoor wel eens een boek mis dat achteraf toch een pareltje blijkt te zijn.
In de laatste maand van Lettererf wil ik ook aandacht schenken aan die boeken. Van elk boek waaraan ik begin, maar waarmee ik voortijdig stop, krijg je in het kort de reden. Als afsluiter.
dinsdag 20 oktober 2009
hoe Hans Hagen een tienjarige jongen heel gelukkig maakte
maandag 19 oktober 2009
even elders kijken
zondag 18 oktober 2009
motivatie
Dit was de mail:
"Er zijn zo van die leerkrachten die altijd zullen bij blijven hé ... Bijvoorbeeld die leerkracht die aan Liesbeth gezegd had dat ze toch maar eens iets moest inzenden voor Soetendaelle.
Ze heeft dat dit jaar terug gedaan en heeft gisteren bericht gekregen dat ze een prijs behaald heeft met 5 gedichten.
Liesbeth fier, ik fier, ...
Nog eens bedankt voor de allereerste motivatie."
Leuk toch? Tevens een bewijs dat wat recensent Pjotr van Lenteren hier beweert niet klopt. Natuurlijk maak je in het onderwijs van je hele klas geen literatuurliefhebbers. Maar het zijn de uitzonderingen op de regel die het hem doen. Voor die kinderen kan je echt iets wezenlijks in hun leven veranderen.
zaterdag 17 oktober 2009
we waren even weg
Ja, we zaten voor vijf dagen in Brugge. In een heel charmant 17de-eeuws huisje onder de toren van de Sint-Gilliskerk. Geen gewoon vakantiehuisje, maar een huisje dat met heel veel liefde door de eigenaar ter beschikking wordt gesteld. Dat bleek wel uit het haardvuur dat al brandde toen we aankwamen, de fles Brugse Zot en de koekjes die stonden te wachten, de gevulde fruitschaal en een hele pot vol Chocotoffs. De man is trouwens fan van Kuifje, en dat zie je overal in het huisje.
zaterdag 10 oktober 2009
ik lees Stilton! #12
Het boek eindigt nog met het Fantasia Woordenboek, een alfabetisch geordende verklarende lijst van al wat met fantasy en mythologie te maken heeft. Nu heb ik al eerder een boompje opgezet over de zogenaamde toegankelijkheid van een boek als dit die je in vraag kan stellen als de auteurs de kinderen om de oren slaan met onbegrijpelijke termen. En ik vind persoonlijk niet dat kinderen elk woord of elke passage van een verhaal moeten begrijpen. Vaak kan het al voldoende zijn als ze bijvoorbeeld de sfeer oppakken. Maar van een informatieve tekst - die het Fantasia Woordenboek toch is - vind ik wél dat elk woord voor kinderen duidelijk moet zijn. Nochtans wordt de doelgroep (acht- tot tienjarigen) hier bestookt met woorden als mineralen, transparantie, facetten, synthetisch, variant, spiritualiteit, manuscript, episch, aristocratisch, religie, astronomie, filosofie, methaan, spiraalvormig, kenmerkend, oreaden, mythisch, schrijlings, trilogie, complex, continent, ritueel... Dit ruikt toch wel erg vaak naar copy paste uit teksten die absoluut niet voor kinderen zijn bedoeld. Waardoor ik ook mijn twijfels heb over de kindlievendheid van de makers.
Zo, binnenkort krijgt u van mij nog een slotbeschouwing. En daarna laat ik dit boek - graag - voor wat het is en wijd ik mijn aandacht weer aan boeken die toch mooier zijn dan "Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden".
zaterdag 3 oktober 2009
waarom oma een naamkaartje aan de plant hing
donderdag 1 oktober 2009
gelezen in de maand september
Mijn broer, de nieuwe en ik (Martha Heesen) - 10+ ====
Sebas de zeerover ziet de wereld half (Paul de Moor en Benjamin Leroy) - 4+ ===
Hebbeding (Kristel Deweerdt en Margot Dieleman) - 8+ ===
Juwelen van stras (Carli Biessels en Martijn van der Linden) - 10+ ===
Het vertrek van de mier (Toon Tellegen) - 15+ ===
Zwaantje en Lolly Londen (Hans Hagen en Philip Hopman) - 7+ ====
Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden (Jan Paul Schutten en Jeroen Funke) - 9+ ===
maandag 28 september 2009
ik lees Stilton! #11
vrijdag 25 september 2009
knopjes
Knopjes op zijn speelgoed, waar geluid uit komt als hij er op duwt. De knop van de teevee. De knopjes van de afstandsbediening. De toetsen van mijn gsm. Het toetsenbord van de computer. De knoppen van het elektrisch vuur. De knoppen van de wasmachine.
Ik vraag me af waarmee peuters honderd jaar geleden speelden, toen er nog geen knopjes in huis waren.
donderdag 24 september 2009
Joke van Leeuwen jarig
Moeilijk te zeggen wat Joke nu het meest is: auteur of illustrator? Het een kan in Jokes boeken ook niet zonder het ander. De tekeningen in die typische stijl (een hoofd getekend door Joke van Leeuwen herken je meteen) en de tekst lijken wel in elkaar over te lopen. Vaak moet je de illustraties 'meelezen' met het verhaal. Maar ook de schrijfstijl van Joke van Leeuwen herken je uit de duizend. Eigenzinnige personages, surrealistische verhaallijnen en heel veel humor zijn erg kenmerkend voor Joke, zoals bijvoorbeeld in Iep! (9+, Gouden Uil 1997, Woutertje Pieterse Prijs 1997, Zilveren Griffel 1997) of Kukel (9+, Zilveren Griffel 1999).
Diezelfde humor stopt Joke van Leeuwen ook in haar gedichten. Lichtvoetige versjes die soms over bijna niets gaan, maar die door vaak heerlijke taalvondsten zalig om (voor) te lezen zijn. Verschillende van haar gedichten zijn verzameld in Ozo heppie en andere versjes (7+).
Joke schreef ook heel wat informatieve boeken. Ook hier speelt humor een rol. Maar vooral weet ze informatie vanuit zulke boeiende invalshoeken te brengen dat het nooit verveelt, zoals in Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (9+, Zilveren Griffel 2005, nominatie Gouden Uil 2005) en Een halve hond heel denken (10+, Zilveren Griffel 2009, nominatie Gouden Uil 2009).
Maar Joke scoort ook met serieuze onderwerpen, zoals ze bewees met Bezoekjaren (12+ Woutertje Pieterse Prijs 1999), een boek over armoede en een broer in gevangenschap.
In 2000 kreeg Joke van Leeuwen de Theo Thijssenprijs voor haar hele oeuvre. Terecht, want sinds de dood van Annie M.G.Schmidt geldt Joke van Leeuwen meer dan ooit als hét uithangbord van de kinderliteratuur in Nederland.
mijn score:
Deesje ===
Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden ====
Iep! ====
Kukel ====
Bezoekjaren ====
Ozo heppie en andere versjes ===
Waarom een buitenboordmotor eenzaam is =====
Een halve hond heel denken ===
maandag 21 september 2009
ik lees Stilton! #10
donderdag 17 september 2009
vaders en moeders
Sinds een dik jaar vervullen wij hier een vader- en moederrol. Een rol waarvan we de invulling zelf moesten ontdekken. Maar wat ik ondertussen wel heb geleerd is dat vader zijn veel gemakkelijker is dan moeder zijn. En daar kan je vaders moeilijk de schuld van geven. Niet overtuigd? Een voorbeeldje:
Vader:
Het is mooi weer, hij neemt zijn kind op de nek en wil gaan wandelen.
Moeder:
"Wacht even, trek zijn jasje recht. Zit zijn mutsje goed? Oh nee, die broek is vuil. Doe hem nog gauw een andere broek aan. En heeft hij die speen al sinds vanmorgen? Neem dan toch een propere speen. Wacht, zijn mutsje zit nog niet goed. Heb je zijn drinken mee? En neem nog een koek mee voor onderweg! En een stuk fruit! En dat mutsje zit nog steeds niet goed!"
(De foto geeft weer hoe ik me voel op zo'n moment.)
woensdag 16 september 2009
ik lees Stilton! #9
Ook de gids die telkens meegaat en deel mag uitmaken van de Fantasia Club lijkt een vast gegeven te worden. Deze keer is het Drakelijntje en zij volgt de twee helden naar het volgende rijk.
Wat staat ons nog allemaal te wachten?
dinsdag 15 september 2009
that's one small step for man...
donderdag 10 september 2009
wie mij echt aan het lezen kreeg
Maar wat me van Barbara toch vooral is bijgebleven, is hoe enorm veel ze hield van cultuur voor kinderen. En hoe ze steeds kwaliteit nastreefde in het kunstaanbod voor kinderen. Nooit zou ze daarvoor op haar knieën gaan zitten. "Je moet kunst niet tot bij de mensen brengen. Je moet de mensen bij de kunst brengen." Ik denk niet dat je veel meer respect voor kinderen kan hebben dan dat.
Barbara leerde me van theater houden, en ze leerde me van jeugdliteratuur houden. Niet door erover te prediken, maar door er zelf zo gepassioneerd door te zijn. Door te zien hoe enorm jeugdcultuur haar raakte, wilde ik niets anders meer dan dat ook ervaren.
Barbara Wyckmans is achteraf directeur geworden van De Velinx in Tongeren en vervolgens artistiek directeur van HetPaleis in Antwerpen, waar ze sindsdien schitterende dingen doet.
En ik draag haar nog altijd in mijn hart. Dus lang leve Barbara Wyckmans!
maandag 7 september 2009
vlucht
vrijdag 4 september 2009
ik lees Stilton! #8
donderdag 3 september 2009
gelezen in de maand augustus
De eendenkooi (Ben Crom) - 14+ ===
SMS (Tjibbe Veldkamp) - 10+ ===
Ik en de koningin (Ted van Lieshout) - 7+ ====
Lafcadio, de leeuw die terugschoot (Shel Silverstein) - 6+ ====
dinsdag 1 september 2009
ik lees Stilton! #7
maandag 31 augustus 2009
ik lees Stilton! #6
zondag 30 augustus 2009
ik lees Stilton! #5
Dat begin is dan een 21ste juni, een dag waarop alles misgaat. De kantine van de redactie overstroomt, de airco doet het niet meer, de computer is gecrasht, de koffie is op, Geronimo moet nog 333 contracten ondertekenen en tot overmaat van ramp staat er ook nog eens een pukkel op zijn snuit. Wat volgt is een zoekplaat van de redactie waarop je een hele tijd kan blijven kijken wat er allemaal misloopt. Een goed voorbeeld van de afwisseling in dit boek. Wanneer Stilton die avond naar huis gaat is de ellende nog niet over: het metropersoneel staakt, het regent, paraplu vergeten. Thuis werkt het licht niet, op zoek naar kaarsen op een donkere zolder trapt Geronimo op een hark waarbij de steel tegen zijn gezicht kwakt, krijgt een boekenkast over zich heen, trapt op een verdwaalde rolschaats en valt, met zijn hoofd door een schilderij, buiten bewustzijn op de grond. Eigenlijk is dit niet meer dan simpele slapstick. Slapstick met enorme clichés dan nog, want al deze grappen zijn al miljoenen keren voorgedaan. Ik miste alleen nog de bananenschil. Maar slapstick is natuurlijk wel iets dat werkt bij kinderen.
Door het zolderraam schijnt het licht van een vallende ster precies op een kristallen doosje. In dat doosje vindt Stilton een gouden sleuteltje en een briefje met een boodschap in geheimschrift. De staart van de vallende ster verandert in een gouden trap. Geronimo klimt omhoog en arriveert voor een gouden poort die op slot blijkt te zijn. Natuurlijk past het sleuteltje - toeval o toeval - en onze held kan zonder problemen naar binnen. Daar ontmoet hij Prulletje Prulschrijver, de pad die bij het voorstellen van de personages werd geïntroduceerd als iemand die ervan droomt een bestseller te schrijven. Hier zijn zeker mogelijkheden om dit personage heerlijk uit te diepen, sterk te karakteriseren, humor mee te geven… Maar ik blijf op mijn honger zitten. Het enige wat gebeurt is dat de pad met een voortdurende rollende rrr spreekt en dat, telkens als Geronimo zich wat angstig gedraagt, Prulletje Prulschrijver zijn verhaal schrijft: "door de Gouden Poort trad een nobele Ridder Zonder Vrees of Blaam Binnen! Heer Geronimo van Stilton! Hij was groot en machtig, met trotse blik, blauwe ogen en blonde manen."
Blijft natuurlijk het probleem van de geheime boodschap op het briefje. Deus ex machina helpt weer een handje, want Prulletje Prulschrijver kent toevallig dat geheimschrift en vertelt Geronimo wat erop staat. Als lezer krijg je dat echter niet te horen en kan je de boodschap zelf ontcijferen aan de hand van de sleutel (elk symbool staat voor een letter) achteraan het boek. Weer die afwisseling. Dit is de boodschap; "O dappere ridder, kom met grote spoed. Alleen u kunt mij redden. Florina verwacht dat u het doet." Florina is de feeënkoningin, vertelt Prulletje Prulschrijver, en om haar te redden moet Geronimo door de zeven rijken van Fantasia.
"Ik ben nooit een moedige man, eh muis, geweest, maar als er iemand in nood is, zal ik altijd helpen," Besluit Geronimo. De verspreking vind ik nogal flauw en zijn besluit te helpen nogal gemakkelijk en vlug gemaakt. Maar wil je dat kinderen zich met je held identificeren, dan is dat natuurlijk weer een truc die goed opbrengt.
Op dit moment blijven bij mij nog vele vragen over. Hoe is dat doosje op Geronimo's zolder terechtgekomen? Wat is er met de feeënkoningin aan de hand? En waarom is net Geronimo uitverkoren om Florina te redden? Vele vragen waar hopelijk gauw een antwoord op komt.
vrijdag 28 augustus 2009
ik lees Stilton! #4
Voor ik eraan begin heb ik het boek eens goed bekeken. 378 pagina's is veel, zeker als je er niet veel van verwacht, maar gelukkig is de hoeveelheid tekst per bladzijde erg gering. Wat me ook opvalt is de afwisseling. Het verhaal wordt afgewisseld met kleine en grote prenten, weetjes, raadsels... Op het einde krijg je zelfs het Fantasia woordenboek. En elk hoofdstuk is gemiddeld slechts drie pagina's lang. Dat verlaagt natuurlijk de drempel waar ik voor sta.
Op de binnenflap staat een stukje tekst van meneer Stilton zelf, waarin hij de lezer uitnodigt hem te volgen naar Fantasia voor een geweldige opdracht met duizenden schorpioenen, doodenge heksen, een enorme spin en levensgevaarlijke (stinkende!) trollen. Even lijkt het alsof ik Eddy Wally hoor spreken. Ik, die vind dat je een goede auteur vaak kan herkennen aan de zuinigheid waarmee hij met bijvoeglijke naamwoorden omgaat, houd mijn hart al vast. Gelukkig zal later blijken dat het toch niet die kant op gaat.
Eerst wordt de Fantasia Club (moet dat niet Fantasiaclub zijn?) voorgesteld. Ik vermoed dat het hier om de belangrijste personages van het verhaal gaat. Met Geronimo Stilton zelf natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld figuren als Prulletje Prulschrijver (een pad die ervan droomt een bestseller te schrijven), Prinses Drakelijntje (die Geronimo zal gidsen in Dragonië, het rijk van de draken), Boletus (Geronimo's gids doorheen Miniatura, het rijk van de kabouters) en Reus (gids in Immensia, het rijk van de reuzen). Of het hier om flauwe associaties of om geweldige taalvondsten gaat laat ik in het midden. Wat wel opvalt is dat alle figuren uit een ander rijk komen en dat ze elk op hun beurt Geronimo zullen leiden doorheen hun land. Dat doet me vermoeden dat de verhaallijn erg simpel zal zijn: kaarsrecht vooruit, steeds volgens hetzelfde stramien, wat natuurlijk het eenvoudigste is dat je kan hebben. Afwachten of dit klopt.
Wordt vervolgd.
woensdag 26 augustus 2009
ik lees Stilton! #3
maandag 17 augustus 2009
top 30 negenentwintig jaar geleden
zaterdag 15 augustus 2009
il lees Stilton! #2
donderdag 6 augustus 2009
dubbel ziek
woensdag 5 augustus 2009
gelezen in de maand juli
Waarom waarom (Annemarie van Haeringen) - 4+ ==
De zomerzot (André Sollie) - 6+ ====
Bijt! (Hilde Hagerup) - 14+ ====
Het fantastische verhaal van Ferre en Frie (Siska Goeminne) - 10+ ===
Potilla (Cornelia Funke) - 9+ ===
Zeemist (Mariëlle van Sauers en Tineke Lemmens) - 10+ ====
Ellie en Nellie op het onbewoonde eiland (Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen) - 7+ ===