maandag 16 februari 2009

Pieter Gaudesaboos ingelijst


Vandaag hadden we Pieter Gaudesaboos te gast in onze bibliotheek. Pieter kwam er een lezing geven voor kinderen van negen en onthulde zijn Gouden Lijstje. Een Gouden Lijstje is een plaats in de walk of fame van onze jeugdbib. Een plekje dat we niet zomaar voor eender wie te grabbel gooien overigens. Boekenmakers - zowel auteurs als illustrators - moeten blijk geven van zin voor kwaliteit en hierin een zekere constante bereikt hebben. Omdat Pieter met zijn beeldtaal een hele nieuwe manier van lezen ontwikkelt, vonden we zijn Gouden Lijstje meer dan verdiend.
Hij is trouwens de tweede die er een krijgt, na Do van Ranst.
Bij de onthulling van een Gouden Lijstje organiseren we een activiteit rond deze auteur of illustrator (in dit geval dus een lezing) en engageren we ons zijn boeken actief te promoten.

Ik had met Pieter Gaudesaboos ook een babbel over zijn nieuwe projecten. Blijkt dat uitgeverij Lannoo honderd wordt, en dat Pieter een feestboek mag uitbrengen waarbij kosten niet worden gespaard. En dat hij daarbij zijn creativiteit zijn gang mag laten gaan. Carte blanche, zou je kunnen zeggen.
Dat vond ik toch wel een opsteker na het bericht dat ik een paar weken geleden hier publiceerde over uitgeverijen die de laatste tijd verkoopbaarheid als enige maatstaf lijken te gebruiken.

1 opmerking:

  1. Een leuk initiatief!
    Ik wou dat ze in onze bib ook eens van die originele ideeën hadden.

    BeantwoordenVerwijderen