donderdag 12 februari 2009

zeker lezen


Kaas & de evolutietheorie
(Bas Haring)

Het is vandaag precies 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren. Ook wordt Darwins meeesterwerk On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life dit jaar precies 150 jaar. Een hele mond vol, zelfs een te grote mond vol moet Bas Haring gedacht hebben, want hij maakte er in 2001 zijn versie voor kinderen van: Kaas & de evolutietheorie. Bas Haring won er een Gouden Uil en een Vlag en Wimpel mee. Het boek is waarschijnlijk allang niet meer in de handel te krijgen, dat is nu eenmaal de struggle for life in jeugdboekenland, maar gelukkig zijn er bibliotheken.
Speciaal voor deze verjaardig diep ik even een bespreking op die ik destijds voor kinderen schreef:

Waarom zijn ijsberen wit? Misschien waren ijsberen vroeger helemaal niet wit. Misschien waren er vroeger vooral bruine beren, wie weet zelfs rode. Maar de rode ijsberen hadden een moeilijk leventje. Wanneer ze gingen jagen zagen de zeehonden hen al van ver afkomen in de sneeuw. En die bleven natuurlijk niet wachten. De beren met een lichtere kleur konden veel gemakkelijker een prooi vangen. Die beren hadden dan ook meer kans om te overleven. En om jonkies te krijgen. En misschien zaten er tussen die berenjongen ook een paar lichter gekleurde. Die hadden op hun beurt ook meer overlevingskansen en konden zich makkelijker voortplanten. Je raadt het al, na verloop van tijd was de rode ijsbeer helemaal uitgestorven. Niet dat iemand de bedoeling had om een berensoort te ontwerpen die het goed zou doen op de noordpool. Nee, dat het gebeurde, was puur toeval.

Dat schrijft Bas Haring in
Kaas & de evolutietheorie. Bas heeft dit zelf niet allemaal bedacht. Charles Darwin – een Engelsman uit de 19de eeuw – was hem voor. Hij noemde het de evolutietheorie.
Maar wat Darwin niet deed, doet Bas Haring wel. Hij maakt er een boek van zodat het begrijpbaar wordt voor kinderen. Hij gebruikt daarbij leuke en simpele voorbeelden en vergelijkingen zoals het superkuiken, brandweerwagens, kopieermachines en een Braziliaans voetbalteam. Je leert wat genen zijn en hoe je je eigen konijnensoort kan kweken. Hoe kaas werd uitgevonden, hoe je onsterfelijk kan worden en waarom mensen en dieren zo van seks houden. Bas doet je zelfs nadenken of God bestaat.
Soms gebruikt hij wel moeilijke woorden, maar eigenlijk stoort dat niet echt. Andere moeilijke items worden door Bas Haring juist helder gemaakt.
Dit boek legt een heerlijk filosofisch voedingsbodempje waarop nu en later je eigen ideeën weelderig kunnen groeien.

Voor 11+

mijn score:
====

Geen opmerkingen:

Een reactie posten