vrijdag 10 juli 2009

zeker lezen


De coole cowboy
(Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp)

"Ik was de Coole cowbow. Ik ging schieten. Pieuw! Pieuw!"
"En ik was jonkvrouw prinses."
"Er zijn toch geen prinsessen in het wilde westen?"
"Wel hoor, eentje. Die was op bezoek."

Zo begint het prentenboek De coole cowboy. Een jongen en een meisje willen spelen. Voor het jongetje is dat een stoer spel, dat zich afspeelt in het wilde westen en waarbij er uiteraard heel wat moet gestreden worden.
Het meisje echter ziet het veel romantischer en sprookjesachtiger, met toverprinsessen in de riddertijd die ontvoerd en bevrijd worden en trouwen met hun held. Precies die tegenstelling is de rode draad van dit prentenboek en wordt door Tjibbe Veldkamp meesterlijk verwoord. De twee kinderen hebben elkaar nodig, maar willen voortdurend de lijn van het spel naar hun hand zetten. Het verhaal bestaat puur uit de dialoog die de kinderen met elkaar voeren. Tjibbe Veldkamp hanteert heel geloofwaardig die kinderlijke taal. Zo spreken de personages bijvoorbeeld constant in de verleden tijd, wat typisch is voor spelende kinderen.
Knappe illustraties ook van Wouter Tulp, waarbij vooral de humor opvalt. Zo dragen de soldaten uit het meisjesspel roze handschoenen, dragen ze roze vaandels en schilden met roze motieven. Veel humor in de lichaamshoudingen ook, bijvoorbeeld als je ziet in welke houdingen de vluchtende ridders op hun paard zitten terwijl ze voor een kogelregen het kasteel in vluchten. Maar de humor is toch op zijn best als je ziet hoe de personages er vaak onwennig staan bij te kijken, alsof ze niet weten wat ze in het andere verhaal komen doen.

Een heerlijk verhaal over sexeverschillen. Een ode ook aan het spelen en aan de kinderlijke fantasie.

Voor 5+

mijn score: ====

1 opmerking: