maandag 27 juli 2009

Ed Franck jarig


Vandaag wordt Ed Franck 68. Ed Franck was al 44 toen hij begon met schrijven, maar heeft met verve de jaren daarvoor alweer ingehaald. Ed Franck schrijft aan een waanzinnig tempo. Het aantal boeken dat hij sindsdien heeft geschreven gaat stilaan rinchting honderd. Ed is ook een veelzijdig auteur. Hij schrijft romans, poëzie, bewerkingen van klassieke verhalen, misdaadverhalen, non-fictie... en dat voor alle leeftijden.

Met zo een grote hoeveelheid boeken op zijn palmares kan het haast niet anders dat zijn oeuvre nogal wisselvallig van kwaliteit is. Toch zitten er rasechte parels tussen, vooral tussen zijn boeken van de laatste tien jaar.

In Mijn zus draagt een heuvel op haar rug (10+, Prijs van de Vlaamse Gemeenschap 2001, Boekenwelp 2001, nominatie Gouden Uil 2001) schrijft Ed Franck over hoe naïef, speels, troostend een kleine jongen spreekt over zijn zus die een bochel heeft.

Tinka (10+, Boekenwelp 2002) is het ultieme oorlogsboek. Het vertelt hoe allerlei mensen elk op hun manier in een keiharde oorlog trachten te overleven. Een oorlogsverhaal met optimisme.

Abélard en Héloïse (14+, Boekenleeuw 2003) is een boek uit de reeks klassieke verhalen die Ed Franck herschreef voor jongeren. Een indringend en goed gedocumenteerd verhaal over een fatale liefde.

Ook De man bij het meer (14+) gaat over liefde. Deze keer vertelt Franck over de pijn die liefde kan teweegbrengen in drie generaties. De jonge Laura die, zoals haar tante zegt, nog alle kanten opkan. De dertiger Rebecca die op een kruispunt staat: als ze de liefde wil ontmoeten, zal ze toch eens haar veilige solitaire leven moeten durven opgeven en zich in het ongewisse moeten storten. En ten slotte de oudere heer, die vastgelopen is in een oude, tragische liefde en geen uitweg meer zoekt.

Uitspraak van Ed Franck: "De schrijver is een soort nevel die in al zijn personages doordringt. Als een schrijver niet in zijn personages kruipt, krijg je bordkartonnen figuurtjes."

mijn score:
Het huis van eb en vloed
====
Mijn zus draagt een heuvel op haar rug ====
Tinka ====
Abélard en Héloïse ====
Zie ik je nog eens terug? ====
De man bij het meer ====

Geen opmerkingen:

Een reactie posten