zaterdag 30 mei 2009
zeker lezen
woensdag 27 mei 2009
mijn restaurant
maandag 25 mei 2009
ijs
woensdag 20 mei 2009
zeker lezen
Het boek begint meteen met een van de prachtigste prenten die ik ooit van een bos heb gezien. Vooral wat sfeer betreft is deze illustratie magistraal. Bomen staan kriskras door elkaar. Dieren verschijnen voorzichtig van achter bomen en kijken de lezer wat angstig aan, terwijl ogen je vanuit de bomen geheimzinnig begluren. De prent van datzelfde bos die op de volgende bladzijde volgt is zelfs nog sprekender. Hier begint het verhaal met de zuinige woorden 'In een bos...'
Meteen is de toon gezet. Lodewijk de vos krijgt te maken met het kuiken uit het ei van de eend en is aanvankelijk alleen geïnteresseerd het op te eten. Het kuiken daarentegen ziet Lodewijk als een vader. Terwijl de trek in een kuiken de rest van het verhaal werkelijk van de bladzijden spat - op een van de pagina's staat droogweg het recept van gestoofde eend - blijft Oscar het kuiken zich onschuldig en onwetend net buiten de muil van de vos houden.
Oscar groeit op tot een volwassen eend. Deze tijd overbruggen is volledig voor rekening van Julia Friese, die opnieuw via beweging en stilstaande beelden en met goedwerkende herhalingen enorm veel emoties in de illustraties weet op te roepen.
Als Oscar volwassen is, komt hij aanzetten met een vrouwtjeseend, Emma, die hij aan Lodewijk voorstelt. 'Ze is een prachteend!' zegt Oscar. En voor de lezer ontspint zich het dubbelzinnige taalspel rond het woord prachteend, wat voor Lodewijk natuurlijk iets heel anders betekent dan voor Oscar.
Met dit soort spitsvondigheden staat het boek vol. Humor en vertedering wisselen mekaar in een heerlijk tempo af, zowel in tekst als in illustraties. En een heel verhaal kan je je slechts één ding blijven afvragen: gaat de vos nu eindelijk wel of niet Lodewijk, en later ook Emma, opeten?
Voor 7+
mijn score: =====
vrijdag 15 mei 2009
hoezo kinderen lezen niet graag literair?
dinsdag 12 mei 2009
het schriftje van Edward van de Vendel
Gisteren hadden we Edward van de Vendel te gast in de bibliotheek. Hij onthulde er zijn Gouden Lijstje. Wie deze blog volgt weet dat dat een plek is in onze eigen walk of fame.
Edward vertelde me dat hij bijna nooit thuis schrijft. Meestal schrijft hij op café of in de trein. Omdat hij drie uur treinen moest om bij ons te geraken had hij zijn schriftje ook mee. Het is een eenvoudig schriftje met een zwarte kaft en ertussenin een heleboel post-its gekleefd om gauw iets terug te vinden. Elk blad is tot het randje volgeschreven. Ik heb het even mogen inkijken. Een klein moment, maar voor mij toch wel bijzonder. Weten dat je verhalen in wording in je handen mag houden.
Op het filmpje zie je Edward terwijl hij met de kinderen een gedicht leest uit De groeten van Superguppie.
zondag 10 mei 2009
nooit meer apeldoorn bellen
Op Youtube kan je van hen gelukkig nog een massa hilarische reclamefilmpjes vinden. Dit is alleszins mijn favoriete spot.
woensdag 6 mei 2009
Martha Heesen jarig
dinsdag 5 mei 2009
gelezen in de maand april
Fiet wil rennen (Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit) - 4+ ===
Door de lens (Frank Adam en Tom Schamp) - 7+ ====
Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam (Gerda Dendooven) - 6+ ===
Schatjepatatje (Marita de Sterck en Ceseli Josephus Jitta) - 3+ ====
Tiffany Dop (Tjibbe Veldkamp) - 12+ ===
Bevroren Kamers (Jan De Leeuw) - 14+ ===
Meneer Grijs (Paul Verrept en Riske Lemmens) - 5+ ===
Naar het ziekenhuis (Imme Dros en Harrie Geelen) - 5+ ===
maandag 4 mei 2009
samen lekker kniezen
zondag 3 mei 2009
Harm de Jonge jarig
Vandaag wordt Harm de Jonge 70. Een dag voordat hij zichzelf misschien een eerste Gouden Uil cadeau doet.
In Jesse ‘ballewal-tsji’ (10+, Vlag & Wimpel 1999) geeft Harm de Jonge ontroerend mooi de hoop tegen beter weten in weer waaraan Jesse, die tracht te overleven in een platgebombardeerde Joodse wijk in de Tweede Wereldoorlog en wacht tot zijn ouders hem komen halen, zich vastklampt.
Vleugels voor Jorre (10+, nominatie Gouden Uil 2001) is een stuk lichtvoetiger, op het absurde af. Jorre, geboren met een groot hoofd, is hoogbegaafd of knettergek. Het is maar hoe je het bekijkt. Zijn vriendschap met het meisje Bonnie bestaat uit het aan elkaar ruiken op een klif en fantaseren over Vogeleiland. Daar is het waar Jorre naartoe wil. En daarom bouwt hij allerlei vliegende en neerstortende tuigen.
Harm de Jonges beste boek is voor mij Josja Pruis (11+, Woutertje Pieterse Prijs 2007, nominatie Gouden Uil 2007). De grote kracht van het boek zit hem echter in de manier waarop de kinderen Josja’s ziekte - schizofrenie - trachten te vatten. Ze proberen het te begrijpen, zoeken naar hun eigen kinderlijke interpretatie ervan en maken het op hun manier beeldend. Dat zorgt ervoor dat er een soort luchtigheid over het verhaal blijft hangen. Het wordt nooit te zwaar.
Wat ik vind van Tjibbe Tjabbes’ wereldreis (10+) kan je lezen in mijn stukje over de nominaties van de Gouden Uil van een paar dagen geleden.
Mijn score:
Jesse ‘ballewal-tsji’ ===
Vleugels voor Jorre ====
Josja Pruis ====
Tjibbe Tjabbes’ wereldreis ===