donderdag 15 januari 2009

zeker lezen


Van wolf tot watje
(Jan Paul Schutten)

Een literair informatief boek voor kinderen. Er zijn er niet veel, maar af en toe verschijnt er toch eens eentje. Van wolf tot watje is zo een boek.

Literair, want dat Jan Paul Schutten kan schrijven heeft hij al eerder bewezen. Dit is eerder een boek om van voor tot achter uit te lezen, dan om met de inhoudstafel als uitvalsbasis hier en daar een interessant item uit te pikken. Jan Paul maakt het de lezer wel niet lastig, want zijn stijl boeit enorm.

Ook op en top informatief, want de auteur hééft wat te vertellen. De invalshoek is op zich al interessant. Alhoewel het boek over huisdieren gaat, is dit niet het zoveelste boek in de rij dat vertelt hoe je je hond moet borstelen en wat en hoe vaak je je cavia moet voeren. Jan Paul Schutten gaat op zoek hoe onze huisdieren geëvolueerd zijn uit hun wilde voorouders. Het eerste hoofdstuk is meteen het interessantste. Hier wordt op een fascinerende manier uitgelegd hoe dieren denken. Talrijke vergelijkingen maken het voor kinderen perfect begrijpbaar. En meteen wordt iedereen die zijn huisdier te veel menselijke trekjes wil toedichten deftig op zijn plaats gezet. Daarna worden verschillende huisdieren apart toegelicht. De informatie verrast voortdurend. Wist je bijvoorbeeld dat we onze hond en onze kat terug kinds hebben gemaakt om ze als huisdier te kunnen houden?

Alhoewel het een informatief boek is, werd gekozen voor enkel illustraties (van Sebastiaan Van Doninck overigens). Soms zou je misschien een foto missen. Als de auteur het bijvoorbeeld heeft over een weinig bekende kruising tussen twee dieren, dan wil je wel eens weten hoe die eruit ziet.

Een absoluut minpunt zijn de talrijke spellingsfouten, woorden die er te veel staan of stukken zin die helemaal verdwenen zijn. Redactioneel is hier toch wel heel wat foutgelopen.
De vormgeving mag er dan weer wel zijn. Het werken met verschillende lettertypes is functioneel en maakt het makkelijk leesbaar.

Van wolf tot watje is een boek dat iedereen die een huisdier heeft maar beter kan gelezen hebben. Maar ook als je er geen hebt zal je er geen spijt van hebben.

Voor 10+

mijn score: ====

1 opmerking:

  1. Ik ben erg benieuwd naar het boek...

    (Maar wat jammer van die vele fouten...)

    BeantwoordenVerwijderen