zondag 11 januari 2009

Mance Post jarig


Vandaag wordt illustratrice Mance Post... 84! Waarom schrik ik daar van? Het is ongelooflijk hoe fris Mances illustraties op haar leeftijd nog zijn. En dat is allerminst betuttelend bedoeld. Want meer dan een oude dame is Mance Post vooral een grote dame in de wereld van de illustratoren, ook nu nog.

Bekend is Mance Post vooral van de illustraties in Guus Kuijers boeken over Madelief. En van de dierenverhalen van Toon Tellegen natuurlijk. Van alle illustratoren waarmee Toon Tellegen ooit samenwerkte, neemt Mance Post voor mij toch een heel speciale plaats in.

Mances tekenstijl is altijd geëvolueerd. Van tekeningen in zwart-wit naar illustraties in kleurpotlood. Onovertroffen vind ik toch vooral de linosneden waarmee ze de laatste jaren Tellegens boeken illustreert.

Uit Mances prijzenkast blinkt ze regelmatig de Deutscher Jugendliteratur Preis op die ze in 1982 samen met Guus Kuijer won voor Krassen in het tafelblad, maar ook een Zilveren Penseel (2006) voor Tellegens Middenin de nacht en de Max Velthuijsprijs voor haar hele oeuvre. Ter gelegenheid van deze laatste onderscheiding mocht Mance zelf haar favoriete illustraties uit Toon Tellegens boeken uitzoeken. Die verschenen in 2007 in Post voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten