dinsdag 6 januari 2009

zeker lezen


1001 gangen
(Jeroen Van Haele)

‘Mag ik eens mee, zus?’ vraag ik met een mond vol boterham.
‘Op één voorwaarde,’ zegt ze.
Ik houd niet van voorwaarden.
Of het mag. Of het mag niet.
Een voorwaarde is iets tussen de twee in.
Het mag een beetje.

Af en toe kom je wel eens een compleet onverwachte verrassing tegen in jeugdboekenland. 1001 gangen van Jeroen Van Haele is zo een verrassing. Ik had nog nooit iets gelezen van deze schrijver, die hiermee toch al aan zijn vierde boek toe is.

Souhaila poetst ’s nachts de gangen in een groot kantoorgebouw. Voor haar zusje Rania is dat zo fascinerend als de sprookjes van 1001 nacht. Rania mag voor één keer mee met Souhaila. In die ene nacht maakt Rania kennis met andere bijzondere nachtelijke werkers, maakt ze deel uit van een spel en ontsnapt ze ternauwernood aan een terroristische aanslag.

Laten we eerlijk zijn, 1001 gangen is niet geschreven voor een groot publiek. De stijl die Jeroen Van Haele hanteert is heel sober. Elk woord lijkt gewikt en gewogen. Hij schrijft veel in dialogen, meestal niet eens vergezeld van beschrijvende tekst. Het is een bravourestuk om in zo weinig woorden zoveel sfeer en zoveel informatie mee te geven. Het is ook heel moeilijk om als jonge lezer dit er weer uit te halen. Daarom dat dit boek niet voor iedereen zal weggelegd zijn. Maar dat levert nu net de mooiste literatuur op.

Wat op het eerste zicht een boek lijkt te zijn over bijzondere ontmoetingen tussen verschillende culturen, blijkt ook nog eens een verrassende verhaallijn mee te krijgen met een onvoorspelbaar plot. Enig minpuntje is misschien dat die ontknoping droogweg in een krantenartikel wordt uitgelegd. Hier blijf je wel wat op je honger zitten.

De illustraties van Myriam Kalaï, die vooral speelt met collages waarbij foto’s en tekeningen door elkaar gebruikt zijn, zijn sober, maar knap.

“In elk geval beschouw ik hem als een van de grote talenten van de nieuwe generatie Vlaamse jeugdschrijvers” citeert de achterflap Ed Franck in een uitspraak over Jeroen van Haele. Als Jeroens andere boeken even sterk zijn als dit zou hij wel eens gelijk kunnen hebben.

10+
mijn score: ====

1 opmerking: