maandag 28 september 2009
ik lees Stilton! #11
vrijdag 25 september 2009
knopjes
Knopjes op zijn speelgoed, waar geluid uit komt als hij er op duwt. De knop van de teevee. De knopjes van de afstandsbediening. De toetsen van mijn gsm. Het toetsenbord van de computer. De knoppen van het elektrisch vuur. De knoppen van de wasmachine.
Ik vraag me af waarmee peuters honderd jaar geleden speelden, toen er nog geen knopjes in huis waren.
donderdag 24 september 2009
Joke van Leeuwen jarig
Moeilijk te zeggen wat Joke nu het meest is: auteur of illustrator? Het een kan in Jokes boeken ook niet zonder het ander. De tekeningen in die typische stijl (een hoofd getekend door Joke van Leeuwen herken je meteen) en de tekst lijken wel in elkaar over te lopen. Vaak moet je de illustraties 'meelezen' met het verhaal. Maar ook de schrijfstijl van Joke van Leeuwen herken je uit de duizend. Eigenzinnige personages, surrealistische verhaallijnen en heel veel humor zijn erg kenmerkend voor Joke, zoals bijvoorbeeld in Iep! (9+, Gouden Uil 1997, Woutertje Pieterse Prijs 1997, Zilveren Griffel 1997) of Kukel (9+, Zilveren Griffel 1999).
Diezelfde humor stopt Joke van Leeuwen ook in haar gedichten. Lichtvoetige versjes die soms over bijna niets gaan, maar die door vaak heerlijke taalvondsten zalig om (voor) te lezen zijn. Verschillende van haar gedichten zijn verzameld in Ozo heppie en andere versjes (7+).
Joke schreef ook heel wat informatieve boeken. Ook hier speelt humor een rol. Maar vooral weet ze informatie vanuit zulke boeiende invalshoeken te brengen dat het nooit verveelt, zoals in Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (9+, Zilveren Griffel 2005, nominatie Gouden Uil 2005) en Een halve hond heel denken (10+, Zilveren Griffel 2009, nominatie Gouden Uil 2009).
Maar Joke scoort ook met serieuze onderwerpen, zoals ze bewees met Bezoekjaren (12+ Woutertje Pieterse Prijs 1999), een boek over armoede en een broer in gevangenschap.
In 2000 kreeg Joke van Leeuwen de Theo Thijssenprijs voor haar hele oeuvre. Terecht, want sinds de dood van Annie M.G.Schmidt geldt Joke van Leeuwen meer dan ooit als hét uithangbord van de kinderliteratuur in Nederland.
mijn score:
Deesje ===
Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden ====
Iep! ====
Kukel ====
Bezoekjaren ====
Ozo heppie en andere versjes ===
Waarom een buitenboordmotor eenzaam is =====
Een halve hond heel denken ===
maandag 21 september 2009
ik lees Stilton! #10
donderdag 17 september 2009
vaders en moeders
Sinds een dik jaar vervullen wij hier een vader- en moederrol. Een rol waarvan we de invulling zelf moesten ontdekken. Maar wat ik ondertussen wel heb geleerd is dat vader zijn veel gemakkelijker is dan moeder zijn. En daar kan je vaders moeilijk de schuld van geven. Niet overtuigd? Een voorbeeldje:
Vader:
Het is mooi weer, hij neemt zijn kind op de nek en wil gaan wandelen.
Moeder:
"Wacht even, trek zijn jasje recht. Zit zijn mutsje goed? Oh nee, die broek is vuil. Doe hem nog gauw een andere broek aan. En heeft hij die speen al sinds vanmorgen? Neem dan toch een propere speen. Wacht, zijn mutsje zit nog niet goed. Heb je zijn drinken mee? En neem nog een koek mee voor onderweg! En een stuk fruit! En dat mutsje zit nog steeds niet goed!"
(De foto geeft weer hoe ik me voel op zo'n moment.)
woensdag 16 september 2009
ik lees Stilton! #9
Ook de gids die telkens meegaat en deel mag uitmaken van de Fantasia Club lijkt een vast gegeven te worden. Deze keer is het Drakelijntje en zij volgt de twee helden naar het volgende rijk.
Wat staat ons nog allemaal te wachten?
dinsdag 15 september 2009
that's one small step for man...
donderdag 10 september 2009
wie mij echt aan het lezen kreeg
Maar wat me van Barbara toch vooral is bijgebleven, is hoe enorm veel ze hield van cultuur voor kinderen. En hoe ze steeds kwaliteit nastreefde in het kunstaanbod voor kinderen. Nooit zou ze daarvoor op haar knieën gaan zitten. "Je moet kunst niet tot bij de mensen brengen. Je moet de mensen bij de kunst brengen." Ik denk niet dat je veel meer respect voor kinderen kan hebben dan dat.
Barbara leerde me van theater houden, en ze leerde me van jeugdliteratuur houden. Niet door erover te prediken, maar door er zelf zo gepassioneerd door te zijn. Door te zien hoe enorm jeugdcultuur haar raakte, wilde ik niets anders meer dan dat ook ervaren.
Barbara Wyckmans is achteraf directeur geworden van De Velinx in Tongeren en vervolgens artistiek directeur van HetPaleis in Antwerpen, waar ze sindsdien schitterende dingen doet.
En ik draag haar nog altijd in mijn hart. Dus lang leve Barbara Wyckmans!
maandag 7 september 2009
vlucht
vrijdag 4 september 2009
ik lees Stilton! #8
donderdag 3 september 2009
gelezen in de maand augustus
De eendenkooi (Ben Crom) - 14+ ===
SMS (Tjibbe Veldkamp) - 10+ ===
Ik en de koningin (Ted van Lieshout) - 7+ ====
Lafcadio, de leeuw die terugschoot (Shel Silverstein) - 6+ ====