woensdag 24 juni 2009

Karlijn Stoffels jarig


Vandaag wordt Karlijn Stoffels 62, de auteur van wie velen vinden dat ze de laatste tijd het literaire kinderboek de rug heeft toegedraaid. Of dat zo is laat ik voorlopig in het midden. Haar laatste boek Tegen de muur op ligt nog op mijn nachtkastje te wachten om gelezen te worden.

Wat zeker wel waar is, is dat Karlijn in het verleden prachtige dingen geschreven heeft. Mosje en Reizele bijvoorbeeld (12+, Gouden Zoen 1997, nominatie Gouden Uil 1997), een dramatisch verhaal over Joden tijdens de bezetting. Of Rattenvanger (14+, Zilveren Griffel 2001, nominatie Gouden Uil 2001), waarin de humor en zelfspot van hoofdpersonage Lori dit verhaal over ongewenste seksualiteit ver boven het modale probleemboek laat uitstijgen.

Maar mijn persoonlijke favoriet is toch Koningsdochter, zeemanslief (12+, nominatie Gouden Uil 2006). Een tijdloos, poëtisch verhaal waarin Karlijn Stoffels heerlijk lyrisch te werk gaat. De grote verhaallijn lijkt in dit boek ondergeschikt. Via kleine raakpunten worden individuele verhaallijnen aan elkaar geregen. Maar al deze verhalen maken duidelijk dat iedereen in zijn leven pijn tegenkomt en dat ook liefde zonder pijn niet bestaat.

mijn score:
Mosje en Reizele ====
Rattenvanger ====
Koningsdochter, zeemanslief =====

Geen opmerkingen:

Een reactie posten