dinsdag 9 juni 2009

Bart Moeyaert jarig


Vandaag wordt Bart Moeyaert 45. Bart is onmiskenbaar de absolute top van de Vlaamse jeugdliteratuur. Met weinig woorden weet hij op een fantastische manier sfeer te creëren in zijn boeken. Zijn karakters zijn stuk voor stuk sterk geschetst. Hij is de koning van het tussen de regels laten lezen. Maar Bart is nog veel meer dan dat. Hij is ook poëet, theatermaker...

Het is moeilijk om uit Barts oeuvre een paar titels te pikken. Haast al zijn werken van na 1990 zijn meesterwerken. Maar als ik toch een poging mag doen prijs ik vooral de beklemmende sfeer die van Blote handen (10+, Boekenleeuw 1996, Zilveren Griffel 1996, nominatie Gouden Uil 1996, Prijs van de Vlaamse Gemeenschap 1998, Deutsche Jugendliteraturpreis 1998) zo een pakkend avontuur maakt en de humor en taalvirtuositeit in De schepping (7+, Boekenleeuw 2004, Zilveren Griffel 2004, nominatie Gouden Uil 2004).

Bart stapelde de literaire prijzen in de loop der jaren alleen maar op. Maar zoveel talent heeft wel een nadeel. Bart Moeyaert wordt haast alleen nog met zichzelf vergeleken telkens er een nieuw boek van hem verschijnt.

mijn score:
Kus me ====
Blote handen =====
Mansoor, of hoe we Stina bijna doodkregen ====
Wespennenst ====
Het is de liefde die we niet begrijpen =====
Broere =====
Luna van de boom =====
Het beest heet Mona ====
Verzamel de liefde ====
De schepping =====
Olek schoot een beer ====
De baas van alles ====

1 opmerking: