vrijdag 8 januari 2010

Carll Cneut jarig


Vandaag wordt Carll Cneut 41. Carll Cneut een rijzende ster noemen is een groot understatement. Sinds hij veertien jaar geleden zijn eerste stappen als illustrator heeft gezet heeft hij zichzelf naar de absolute top gepiloteerd. Toch is zijn werk nog steeds in evolutie. Het is waanzinnig hoe hij kleuren steeds intenser kan laten spreken. In details weet hij voortdurend nieuwe verhalen op te wekken. De expressieve kracht van zijn figuren is enorm. Sprookjesachtige prenten die in alles toch vooral een ode lijken te zijn aan de fantasie.

Het kan dan ook niet anders of Carll Cneuts prijzenkast is dik gevuld. Twee Boekenpauwen, twee Boekenpluimen en een Zilveren Penseel staan samen met tal van internationale onderscheidingen in zijn kast te blinken. Maar Carlls magnum opus is voorlopig toch Het geheim van de keel van de nachtegaal (8+), waarvoor hij samen met Peter Verhelst in 2009 de Gouden Uil en de Woutertje Pieterse Prijs ontving. Het huwelijk met Peter Verhelst zorgde voor een boek zoals er maar heel zelden een gemaakt wordt.

Uitspraak van Carll Cneut: "Ik wil graag prenten maken die geen kader hebben. Oneindig aflopen. En die de fantasie van de kinderen willen prikkelen. Zij worden gevraagd om de prenten in hun fantasie te vervolledigen en elk doet dat op zijn eigen manier. Dat vind ik fascinerend. Maar misschien is het een utopie."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten